Pages

KLIK KLIK KLIK !!!

Wednesday, April 20, 2011

SKANDAL GAMBAR BLOGGER??

Salam semua geng-geng bloggers sekalian. Semenjak dua menjak ni, dok kecoh sana sini pasal kes curi mencuri dalam dunia belog ni. Kes paling meletup dalam seminggu dua ni kes curi gambar. Kadang-kadang pikir macam benda ni besar sangat ja. Kalau aku orang curi gambar muka aku, aku bangga sebab aku dah lebih popular dari hari sebelumnya. Tapi tula, adat dunia belog, kalau dah amik gambar orang bagi sikit kredit pun dah cukup sebab nanti blogger tu akan automatik kembang semangkuk dan kalau bertuah dia akan follow korang tanpa segan silu (aku pun macam tu kadang-kadang).

Bagi pendapat aku mengenai isu gambar ni, tak perlulah melatah teruk sangat kalau orang amik gambar korang. Kalau rasa gambar tu terlalu mengaibkan, lain kali tak yah korang nak upload dekat mana-mana. Kalau korang baca terms & condition sebelum upload, ada dinyatakan yang korang dah bagi kebenaran untuk gambar korang dipublishkan di internet. Maksudnya, gambar korang boleh digunapakai di internet untuk apa sahaja asalkan tak melanggar peraturan. Aku sokong apa yang AkuSerabut dan geng-geng Kakiblogger dia. Isu kecurian gambar ni akan diperbesarkan kalau blogger tu dah popular dan meletup sakan. Mulalah nanti panggil geng untuk belasah belog yang curi gambar tu. Tapi kalau blogger tu setakat follower sorang dua, curilah apa yang nak dicuri, memang takkan bising langsung blogger tu. So damm DOUBLE STANDARD!!! Orang pun takkan cakap apa-apa malah takkan ada yang backup mangsa kecurian tu.

Aku nak tanya dekat blogger-blogger sekalian, masa mula-mula tulis belog dulu, ada tak korang amik gambar dari tempat lain dan tak tulis kredit?? For sure adakan. Tipu sangat la kalau korang tak pernah amik gambar dari mana-mana langsung. So KARMA akan menghukum korang sekarang ni. Akan ada orang lain pulak amik gambar dari belog korang.Benda ni bukannya big matters sangat, lagi-lagi kalau gambar yang orang amik tu tak ada nilai walaupun satu sen. Lain la kalau korang dah amik gambar orang, pastu mengaku gambar sendiri ditambahkan pulak korang jadi popular + kaya raya sebab gambar tu, tu memang tak boleh dimaafkan.

Gambar sekadar hiasan. Tiada kena mengena dengan hidup atau mati.
Kesimpulan total, bloggers sekalian hope korang tak double standard kan blogger baru. Kalau blogger baru ni buat salah tegur la baik-baik bukannya berlagak DIVA ataupun GODFATHER. Kalau blog korang dah popular, takyah la nak rasa power sangat, sebab kena ingat kalau kita power akan ada orang lagi power dari kita. Pasal gambar pula, kalau dah amik tu rajin-rajinkan diri untuk letak kredit. Kira korang beramal la dengan promote belog orang lain. Korang pikirlah sendiri, jangan sikit-sikit nak fakoff sana poke sini, poem situ. Sekian, Cheers.



10 comments:

Nur Diyana Mukhtar said...

:) tau xpe, amikla gambar i, i diva.. bhahaha~

p/s: selalu jugak yana taip nama yana dekat google, and keluarlah gambar yana. rasa DIVA!! bhahaha

nub said...

aku tgok gmbaq dia x cun yg kena curi tu. harhar

zey said...

entahnya. pasal gambar pon nak melenting. pedehal~

beloghakimy said...

yana: diva kah?? orang hot memang diva..

nub: hahaha.. bukan gambar tu je tak lawa.. dia pun bukan lawa pun..

zey: betul tu, gambar je kot..

Belalang Hijau said...

uik? nape belalang xtau pe2 pun psl hal ni? lame sangatkah daku melepak d bawah tanah? :-p

Belalang Hijau said...

uik? nape belalang xtau pe2 pun psl hal ni? lame sangatkah daku melepak d bawah tanah? :-p

beloghakimy said...

belalang: keluar lah kamu wahai belalang.. ahahha

Cahaya Kehidupan said...

tepuk dada tanya iman,sebab semua benda yang dibuat atas muka bumi ini pasti akan dapat balasan.

Allah tak suka kita saling cerca mencerca,tapi sayangnya sekarang dah berleluasa.

saya ada gak buat luahan tidak puas hati tetapi tak pernah tuju kat blogger ,itu luahan hati saya tentang kehidupan saya in reality.in generally je .^_^

p/s : ingatlah jika kita buka aib orang,satu hari nanti Allah akan buka aib kita.nauzubillah min zalikh

peace terpanjang la plak komennya..hehe salam perkenalan=]

Acai Budak Tepeng said...

betul2...jgn kedekut sgt,..haha,..
tapi betul gak kalau blogger yang ramai pengikut tu bg credit sket ,.tapi blogger baru mcm aku nih halal jer la kalau teramik gambar,,hhe,,

Mra Mastura said...

slalu dikreditkan aje. malas la nak curik amek2 gambar org..kalau salah, habis kene hentam.. last buat dunia sndiri aje...biaq pi yg lain fmes ke hot ke bagai..x amek kesah la.. -___-" biarkan mereka dgn dunia mereka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...