Pages

KLIK KLIK KLIK !!!

Friday, October 21, 2011

MAK BAPAK DONT PLAY-PLAY !!!

Aku ingat lagi masa sekolah, kalau cakap je nama bapak atau mak mesti gaduh. Contoh bapak aku nama Johan. Pastu ada budak cakap, ko ni Johan lumba lari haritu kan. Gerenti boleh buat gaduh punya. Betul tak? Balik mengadu kat bapak. Pastu bapak kita pun buat tak dengar je. 

Tu zaman sekolah, aku ingat dah abis sekolah ni dah tak da la camtu. Korang tau la mulut aku ni puaka sikit. Nak dibuatkan halnya, adalah seorang budak lepasan SPM ni. Aku pun tak paham kenapa dia perlu naik angin dengan statement aku di FaceBook yang aku rasa tak da la menghina atau mencerca mak dia pun. Ayat aku macam ni:

"Tak pe bro, dia tengah tunggu belanjawan mak dia bagi. hehehe"

Sebab ayat tu dia keluar la statement yang pelbagai jenis seperti dibawah:

"Apa main mak-mak ni, aku tau berdikari tak guna duit mak dan blablablabla........"

Mula-mula aku rasa bersalah tapi bila pikir dua kali nak tergelak. Sebab teringat lagi zaman sekolah. Boleh gaduh sampai baling-baling kerusi la kalau kaitkan mak bapak dalam percakapan seharian. Bukan apa, budak lepasan SPM ni sehari sebelumnya ada bagitau aku dia tengah tunggu duit mak dia bagi nak buat beli barang. So aku keluarkan je balik statement dia. Salah kah aku??

Takpa tu satu cerita yang agak dumbass. Ni ada satu lagi cerita pasal member aku kutuk aku depan-depan dan aku cool je. Kalau ikutkan kes ni boleh buat bertumbuk, tapi aku bukan budak sekolah lagi, aku dah masuk U so pikiran pun matang la sikit. Ni kronologi kes aku pulak.

Aku telefon sorang budak Serabut (S) ni,

Aku: Hello Serabut, amacam teater aritu dapat nombor berapa?
S: Ha kimy, kitorang tak dapat nombor, tapi dapat anugerah dari bapak ko.
Aku: Anugerah ape dari bapak aku?
S: Anugerah ape lagi kalau bukan Anugerah Jury.
Aku: Farkkk U serabut, hahahahha. Nasib baik bapak aku ada, kalau tak, ape pun korang tak dapat.
S: Betul gak tu. K la aku nak sambung tido.
Aku: Yela yela camtu la member.

Untuk makluman korang, nama bapak aku agak unik iaitu Jury. Banyak kali la aku dipermainkan sebab keunikan nama bapak aku seperti "inJURY", "JURY untuk pertandingan hari ini", dan lain-lain.

Bagi aku benda ni cliche. Tak ada apa yang perlu dimarahi kalau dalam situasi sedang melawak. lain la kalau dia cakap bapak aku vavi ke, tu boleh la buat makan kaki. So dalam apa benda pun jadi la matang, pikir benda tu adakah saja-saja melawak atau serius. Tu je la kisah aku, kalau tak paham just abaikan, kalau paham teruskan membaca entri seterusnya. TQ, Salam, Cheers.

BACK IN ACTION WITH AN APOLOGY


Weeeewitttt. Dah lama gilaaa aku tak update ini belog. So sorry pada rakan-rakan blogger yang selalu jalan-jalan kat sini. Ada beberapa sebab aku tak update belog. Antaranya adalah kerana:

1. Pakai BerukBand ni membuatkan nafsu aku untuk update terencat.

2. Busy dengan tugasan sebagai student dan photographer separuh masa.

3. Masih mencari identiti untuk menulis belog.

4. Yang paling membuat aku down adalah kerana blog member aku semua dah meletup-letup macam belog AkuSerabut. Siapa tak kenal Akuserabut yang sinonim dengan perkataan "Tetek"


So sekembalinya aku menjadi keyboard warrior ni, aku akan make sure yang new fresh idea will come up soon. Aku sebenarnya tengah jadi BBNU speaking english. So hopefully korang tak pening la baca belog aku ni kalau bahasa campur-campur. 

Ada beberapa perkara baik dan tak baik berlaku dekat aku sepanjang bercuti ni antaranya ialah:

1. Eksiden motor. Tangan membengkak sampai sekarang macam cacat je jari telunjuk aku.


2. Lens aku pecah. Terbang few hundred bucks. Demmm.


3. Beli hp baru. BelekBeri tuh. Add la BBM aku yek.


4. Gaduh dengan member sebab aku cakap mak dia yang bagi dia duit. (Stupid asshole punya gaduh)


Banyak lagi benda jadi tapi tu je yang sangat menusuk kalbu dan segar dalam ingatan. Aku akan buat satu entri house warming berkenaan apa yang aku telah alami sepanjang bercuti panjang selama beberapa bulan ni. Dalam masa few days juga, aku akan renovate belog aku ni. Korang tak yah tunggu-tunggu, kalau dah renovate tu harap-harap boleh la singgah belog aku balik. TQ, Salam Cheers.

Friday, August 5, 2011

SENANG KE NAK MERDEKA NI??

Nothing Is Impossible
Senang ke nak merdeka?? Sempena bulan kemerdekaan ni, aku nak tulis satu artikel mengenai kemerdekaan. Budak-budak sekarang ni tak nampak langsung apa tu kemerdekaan sebenarnya. Sebab mereka adalah generasi yang dah senang. Memang macamtu aku tengok tak terkecuali diri aku ni. For some reason, aku baru pulang dari Vietnam. Vietnam adalah negara yang sedang membangun dari kancah peperangan. Dekat sana aku tengok sangat lain dari di Malaysia.

Jika dilihat, bila aku buka mulut untuk bersembang dengan remaja-remaja sebaya dengan aku, diorang semua akan cakap, bukan senang untuk mendapat kemerdekaan. Bukan macam dekat Malaysia, kalau tanya 1 juta remaja pun, hanya segelintir yang boleh menghargai kemerdekaan. Di Vietnam, tak kisah berapa susah hidup diorang, diorang tetap berusaha atas daya usaha sendiri untuk berjaya. Tak perlu subsidi atau bantuan. Hatta pergi ke hospital kerajaan pun kena bayar macam klinik swasta dekat Malaysia. Purata gaji bagi seorang disana diantara 100-300 USDollar sebulan. Sikit sangat tapi diorang tetap bersyukur.

Apa yang aku sangat terharu apabila aku bertanya isu pengemis. Apa yang biasanya dijawab oleh rakyat Vietnam adalah mereka tidak perlu meminta-minta, mereka perlu berusaha sendiri untuk peroleh sesuatu. Buat apa nak minta dekat orang, banyak mana pun dapat kadang-kadang tak nampak terus je habis.Ni bukan aku yang cakap tapi budak berumur 13 tahun yang cakap. Korang jangan terperanjat pulak tengok tiap kali aku tanya diorang jawab dalam bahasa Melayu. Ni aku dah translatekan untuk tatapan pembaca-pembaca belog ni.

Kesan peperangan amat mendalam untuk rakyat Vietnam. Mereka pernah tinggal didalam tanah berkeluasan 3 meter x 3 meter dan terowong muat-muat untuk seorang merangkak 24 jam sehari. Apabila kemerdekaan diperolehi, mereka membangunkan negara mereka mengikut acuan sendiri. Tidak perlu Amerika atau negara-negara lain membantu, mereka boleh berdiri sendiri. Kalau korang tengok penyeksaan yang dialami memang sangat mengerunkan. 


Kepada rakyat Malaysia khususnya remaja-remaja sekarang ni, hargai sedalam-dalamnya kemerdekaan yang dikecapi. Mungkin kemerdekaan ni sudah tidak lama. Bau-bau kuasa asing mula menular di Malaysia. Jangan biarkan sebarang petualang bangsat asing memimpin kita. Biar kita pimpin diri sendiri. Carilah kebaikan didalam setiap kejahatan. Aku selitkan beberapa gambar mengenai Vietnam dalam entri kali ni.Sekian, Salam Cheers.


Mampu tak korang merangkak untuk pergi mana2 dalam lubang besar ni??

Walau dimana jua, mereka tidak mengemis tetapi berniaga. Ni namanya warung Kopi.

Ni pintu rumah korang dekat Vietnam. Sanggup masuk ikut sini?? Mengeluh panjang la nampaknya.
Kalau korang dikejar oleh askar Amerika untuk dibunuh. Sanggup tak korang masuk dalam lubang ni?? budak sekarang dengan obesitinya ntah muat ke tak masuk lubang ni.


PARODI KL GANGSTER!!



Cakap banyak tak guna, jom kita tengok ini cerita. Tajuk: iKLan Gangster. Terbaik woooo..

POLITIK RASIS KOTOR DAN MENYUSAHKAN!!!


Salam, aku dah berhenti menulis mengenai artis atau mereka yang bajet artis dekat dalam belog aku buat seketika. Kali ni aku nak menulis mengenai kewujudan politik yang semakin kotor dan rasis di Malaysia ni. Adakah sebab slogan 1Malaysia menyebabkan ini berlaku??

Artikel kali ni aku nak ulas serba sedikit tentang iklan atau pesanan khidmat masyarakat yang dikeluarkan oleh Media Prima. Iklan tersebut memaparkan tingkahlaku kurang sopan seorang berbangsa Cina di bazar Ramadhan. Hebat diperkatakan sana sini kenapa memilih masyarakat Cina untuk menjadi pelakon didalam iklan ini dan bla bla bla. Takkan nak tunjuk orang Melayu makan dekat bazar Ramadhan masa bulan puasa pakai sexy-sexy kot. Use you brain la politician. Iklan tu moralnya adalah untuk memberitahu bangsa-bangsa lain supaya menghormati bulan Ramadhan dimana masyarakat Melayu dan orang Islam berpuasa. Bukan nak mengaibkan mana-mana bangsa. Iklan atau PSA(Public Service Announcement) dicipta hanyalah sebagai contoh membina.

Kalau setiap iklan di Malaysia ni dijadikan modal politik sesetengah pihak, maka susah untuk masyarakat belajar sesuatu melalui media arus perdana seperti siaran TV. Kenapa tak orang Melayu terpekik terlolong marah apabila iklan Mat Rempit di Malaysia ditayangkan. 100% dalam iklan tu yang menjadi Mat Rempit adalah Melayu. Ini jika di samakan dengan iklan Bazar Ramadhan tu kiranya mengatakan semua Melayu, Mat Rempit yang jahanam perangainya. Kenapa perlu dilihat dengan warna kulit atau bangsa seseorang. Lihat secara mendalam dan hayati pesanan yang nak disampaikan.

Jika sekarang ni ada pihak yang menangguk di air yang keruh. Tidak mustahil lebih ramai lagi yang akan berbunyi mengenai isu ini. PSA dicipta melalui realiti, jadi lihatlah realiti itu sebagai satu medium untuk kita belajar. Melayu, Cina dan India sekalipun, kita tetap rakyat Malaysia yang mempunyai My Kad berwarna Biru. Kita rakyat Malaysia tak perlu mengambil kesempatan atas kepentingan politik sesetengah pihak. Jangan disebabkan roket, bulan penuh bulan sabit, dacing atau sebagainya menjadi bahan pengukur untuk memainkan sentimen rasis.Senang cerita, pergi mampus dekat politik rasis, kotor dan menyusahkan. Jangan hendak dimulakan apa yang negara Barat telah tamatkan. Black, Yellow or White tak penting, yang penting adalah hati kita sebagai seorang manusia. Sekian, salam, Cheers.


p/s: aku ingatkan Media Prima keluarkan iklan Freemason lagi. Rupa-rupanya iklan puasa. Masih belum terlambat untuk aku ucapkan Selamat Berpuasa untuk muslimin dan muslimat tak kira berbangsa Melayu, Cina atau India.

p/s 2: orang dekat Malaysia ni, kalau keluar isu ilmiah mesti kurang yang membaca. Cuba isu Khairul Fahmi, Nora danish atau Neelofa keluar, bukan main mencanak orang baca. :) Peace Yo!!

Thursday, August 4, 2011

WAJAH SEBENAR ARTIS MALAYSIA

Topik ni aku tulis sebab dah 2 hari aku gi bazar Ramadhan aku terjumpa artis. Memang berbeza dari yang aku tengok kat TV atau majalah muka diorang ni. Adakah teknik photoshop menyebabkan muka diorang ni lawa dan comel semacam. Tu aku tak pasti. 

http://gossip-artis-malaysia.blogspot.com/
Tapi to tell you all the truth, aku terkejut first day aku di bazar Ramadhan Setiawangsa, aku terserempak dengan artis kontrovesi bogel iaitu Zarina Anne Julie. Korang mesti kenalkan. Kalau tengok gambar dekat majalah or dekat mana-mana nampak boleh tahan la. Tapi bila tengok depan-depan sedang menunggu giliran beli roti john, bapak tak cun. Macam muka nenek kebayan pun ada. Dengan pakai baju seksinya. Korang bayangkanlah pak cik jual roti john tu terbeliak tengok orang tak lawa pakai baju seksi. So apa yang dapat aku simpulkan dengan artis pertama ni adalah makeup ditambahkan dengan angle kamera dan serda sedikit photoshop menjadikan mereka kelihatan vassss!!!


Hari kedua aku pergi bazar Ramadhan yang sama. Aku ternampak calon girlfriend Khairul Fahmi iaitu Nora Danish. Nora danish datang dengan anak dia yang sangat comel dan berbinkan Jejai. Kalau tengok dalam majalah atau dekat internet, bukan main cute rasa macam nak picit-picit je. Picit-picit pipi tau. Tapi tengok betul-betul dan depan-depan, muka biasa dan dah tak jadi cute pun. Macam orang K-Yell biasa je yang aku selalu jumpa dekat KLCC atau Sogo. Tapi bagi Nora Danish, aku dapat kategorikan dia sebagai photogenic. Sebab setiap gambar dia termasuk di FB memang nampak dia sangat comel dan hawt. 



Artis ketiga aku jumpa di The Curve iaitu Zakiah Anas. Kalau tengok dalam rancangan 999 dulu memang nampak dia macam okey la. Muka pun clean rambut perang sikit. Bila jumpa depan-depan masa aku tengah jual parfum, terperanjat aku muka dia nampak macam bulan dalam cerita transformer. Yang ni memang sah-sah kena makeup tebal baru nampak clean & clear.


Tu je la aku nak cerita pasal wajah sebenar artis Malaysia. Artis lelaki tak yah cerita la. Dalam TV camtu dekat luar lagi la. Paham-paham sendirilah ye.So kalau korang nak nampak lawa hot cun dan sebagainya, silalah jadi artis masuk TV. Gerenti orang makeup korang lawa-lawa dan korang akan jadi indah kabar dari rupa. Sekian dari aku. Salam, Cheers.

KHAIRUL FAHMI & ELIA JEJARI RUNCING FINAL DESTINATION

Bak balik cincin tu. Nak bagi kat Dahlia Teck plak.
Okey final part hari ni memaparkan penamat kepada semua spekulasi yang melanda. Kenyataan telah dibuat oleh Khairul Fahmi bahawa dia akan memulangkan cincin pertunangannya melalui keluarga angkatnya yang menetap di Kuala Lumpur. 

So that's the end of the story. Hope lepas ni kedua-dua belah pihak tidak mengeluarkan lagi kenyataan yang berbaur penghinaan dan juga memalukan. Bukan apa, bila dah clash ni paham-paham la. Bila ada pihak yang tak puas hati mula lah muncul benda yang tak patut. Diharap jejari runcing menerima perkara ni dengan seadanya. Kalau dah tak ada jodoh apa boleh buat. Apa Pun Tak Boleh dah. Jangan lagi cuba untuk memalukan Gol Keeper terhebat Malaya ini.

Lepas ni tidak ada lagi aku rasa post mengenai Jejari Runcing ni sebab zaman popular anda sudah tamat SEKARANG. Bagi Khairul Fahmi teruskan berlatih dan fokus semasa mewakili negara dalam apa-apa perlawanan sekali pun. Apa yang akan jadi kepada Jejari Runcing lepas ni?? Adakah jari semakin runcing atau tumpul ditelan zaman. Sekian, salam, Cheers.

sumber: oh bulan

10 JAWAPAN KHAIRUL FAHMI TERHADAP TUDUHAN JEJARI RUNCING

1. Keputusan Nekad Putus Tunang
“Sebenarnya keputusan saya mahu putuskan tali pertunangan dengan Elia, bukanlah keputusan yang dibuat secara terburu-buru. Saya sendiri sudah pun berbincang dengan keluarga saya. Malah, saya sendiri ada menghubungi Elia untuk berbincangkan tentang keputusan penting ini.
Namun, Elia seakan tidak memberikan sebarang kata-kata sama ada mahu atau tidak. Dia memberikan tanda tanya kepada saya. Terpulanglah jikalau dia mengatakan saya tidak ada berbincang dengannya.
Insya Allah, dalam masa terdekat ini keluarga saya akan datang berjumpa dengan keluarga dia untuk mengesahkan perkara ini dengan lebih rasmi. Apapun, saya memohon maaf andaikata keputusan ini menyinggung hati banyak pihak. Saya merasakan ini adalah keputusan yang terbaik buat Elia, saya, keluarga dan sesiapa saja yang terlibat secara langsung atau tidak.
2. Tiada Kena Mengena Orang Ketiga
Sudah pun saya jelaskan sebelum ini, keputusan putus tunang tiada kena mengena dengan orang ketiga. Apatah lagi dengan wanita yang bernama Dahlia itu. Saya mengaku memang saya berkawan dengan Dahlia. Namun hubungan saya tidak lebih sebagai abang dan adik. Lagi pun, Dahlia adalah kawan sekampung saya. Umur dia baru saja 18 tahun. Saya pun rapat dengan famili Dahlia dan menganggap mereka sebagai keluarga angkat.
Minta maaf semua kerana saya tak boleh nak jelaskan lebih panjang tentang kes orang ketiga ini. Saya takut, jika makin saya buka mulut perkara yang tidak sepatutnya diketahui umum tersebar tanpa pengetahuan saya. Malah, saya tak mahu orang berprasangka buruk lagi terhadap kami berdua. Cukuplah sampai di sini saja. Saya tak mahu aibkan orang. Biarlah saya telan sendiri kepahitan yang menghantui diri saya ini. Apapun, saya berterima kasih kepada pihak yang mengambil berat tentang diri saya terutama sekali pihak media.”
3. Tuduhan Dirinya Sebagai Kaki Perempuan
“Sebaik saja saya mendengar dakwaan tentang saya ni kaki perempuan, saya nak tergelak dan tertanya-tanya bagaimana cerita sebegini boleh tersebar. Setiap hari, jadual saya sibuk dengan latihan bola sepak sehinggakan saya tiada masa untuk bersosial bersama dengan rakan-rakan rapat. Sampaikan saya tiada masa untuk pulang ke kampung. Malah, bila saya diberikan cuti, saya lebih gemar pulang ke kampung dan berehat bersama keluarga di Kelantan.
Tentang gambar-gambar saya dengan perempuan yang tersebar itu, saya hanya boleh cakap, ada antara wanita dalam gambar itu saya sendiri tak kenal siapa namanya melainkan dia adalah kawan saya. Saya cuma tahu wanita-wanita itu adalah peminat saya yang menyokong karier saya sebagai penjaga gol kebangsaan.
Saya boleh mengaku, adakala saya keluar dengan teman perempuan lain selain Elia tetapi waktu itu saya keluar beramai-ramai bersama kawan saya yang lain. Mungkin, jika ada orang ternampak saya keluar berdua saja kerana waktu itu kawan saya yang datang bersama pergi ke tempat lain. Jadi, ia secara kebetulan saja. Apapun, salah ke saya ni nak keluarga berbual dengan perempuan. Sebagai umat Islam, saya tahu batas pergaulan lelaki dan perempuan.
4. Isu facebook
Disebabkan terlalu sibuk, saya sendiri tiada masa untuk mengemas kini facebook saya. Untuk pengetahuan semua, sekarang ini facebook saya tidak lagi diaktifkan bukanlah kerana saya. Saya sendiri tak tahu akaun saya sudah tiada lagi. Apa yang saya tahu, akaun Facebook saya sudah pun dihacked.
Jadi, saya minta kepada semua penyokong saya, agar jangan terlalu mempercayai apa yang tertulis di ruangan facebook itu. Sekarang ini, saya masih belum berkesempatan untuk membuat akaun baru. Insya-Allah, bila masa sesuai, saya akan mewar-warkan pada semua tentang akaun facebook saya yang baru.
5. Tidak Menjawab Panggilan Telefon Dari Elia
Saya tidak pernah sekali pun mengelak panggilan telefon dari Elia. Mungkin jua, masa dia menelefon saya waktu itu, saya sedang sibuk dengan latihan dan perbincangan. Terus-terang, komitmen saya makin besar. Mungkin, apa yang Elia sampaikan itu adalah salah faham saja. Sebelum saya membuat keputusan menghubungi media Jumaat lalu (29 Julai 2011), saya memang ada menelefonnya.
6. Campurtangan Pihak Keluarga
Untuk memilih siapakah yang bakal menjadi suri dalam hidup kita perlulah menitik beratkan banyak perkara. Jadi, saya tidak boleh pentingkan diri sendiri. Sungguhpun saya dah berkahwin nanti, sebagai lelaki, tanggungjawab saya lebih besar pada keluarga.
Memang benar, apa yang berlaku sebelum ini ada melibatkan campurtangan dari kedua-dua belah pihak. Namun, biarlah saya seorang saja yang tahu. Sekali lagi, saya tak mahu mengaibkan orang lain. Saya hanya mampu melafazkan terima kasih kerana mereka sangat mengambil berat tentang saya.
7. Berpegang-tangan, berikan kasut dan kereta lama kepada Dahlia
Semua tuduhan ini adalah fitnah semata-mata. Saya tidak pernah membuat semua perkara ini. Malah, saya bukanlah kekasih baru Dahlia atau pun Sugar Daddy kepada Dahlia. Saya tidak pernah membelikannya kasut baru. Malah, saya sendiri tak ada pun memberikan kereta lama saya pada Dahlia. Kereta itu ada pada kakak saya dan kereta tersebut adalah kereta lama saya sebelum saya beli kereta baru. Kereta itu pun atas nama kakak saya bukan saya.
8. Sudah Lupa Diri
Sebagai hamba Allah, kita tak boleh lari dari melakukan kesilapan. Jika benar orang mendakwa dan lihat saya ni sudah lupa diri, saya minta maaf. Namun, sebagai manusia yang ada pendirian, saya rasa saya masih lagi Apex yang dulu. Insan dicipta tidak sempurna. Adakala manusia tidak sedar adakah perkara itu benar atau pun salah. Kadang-kala perkara itu benar bagi saya tetapi tidak bagi orang lain.
Apa yang saya tahu, saya bukan Apex yang dulu sebab kini ramai yang yang mual kenali diri saya. Saya tahu ini adalah tanggungjawab yang diberikan kepada saya. InsyaAllah, saya akan pikul tanggungjawab ini dengan sebaiknya. Namun, saya tahu bukan mudah nak puaskan hati semua orang. Apa yang saya boleh lakukan, hanya melakukan sesuatu yang boleh mengharumkan nama negara ke peringkat lebih tinggi.
9. Gila Glamor dan Cari Publisiti Murahan
Saya bukan gila glamor dan cari publisiti murahan. Apa yang saya peroleh sekarang ini adalah hasil penghormatan ikhlas dari anda semua. Saya tak pernah pun terhegeh-hegeh untuk cari populariti. Saya hanya laksanakan tugasan saya sebagai penjaga gol kebangsaan.
Keputusan putus tunang ini pun diberitahu media kerana saya tahu, media adalah orang terdekat yang boleh memberitahu kepada semua orang cerita sebenar saya. Saya mahu berlaku adil pada diri saya, keluarga saya, keluarga Elia dan semua penyokong saya.
10. Memohon Maaf
Saya masih belum berjaya lagi. Saya masih lagi berusaha untuk menjadi terbaik. Kalau boleh saya mahu cipta sejarah baru. Apapun, saya tidak akan lokek untuk meminta maaf andaikata perkara yang berbangkit ini datang dari kesilapan saya. Mungkin, waktu itu saya tak sedar apa yang saya katakan sebelum ini membuatkan hati orang lain terluka. Saya hanya mampu meminta maaf. Tak kisahlah sebesar zarah seseorang itu melakukan kesalahan, sebagai makhluk yang dicipta Allah, meminta maaf adalah jalan terbaik.Saya harap, semua dapat terima dengan segala penjelasan ini.
Selepas ini, saya mahu terus berbakti kepada negara dan mahu lebih fokus pada karier. Namun, saya tahu saya tak boleh lari dari berkongsi kisah peribadi saya. Insya-Allah, jika perlu saya akan berkongsi. Kepada pihak media yang lain, saya mohon maaf kerana tidak dapat memberikan kerjasama. Saya terharu dengan keprihatinan anda semua. Saya tahu, anda semua hanya melakukan tugasan anda. Kalau saya ditempat anda, mungkin jua saya melakukan perkara yang sama. Sekali lagi, saya minta maaf kepada semua dan terima kasih kerana menyokong saya tanpa putus.

sumber: beautiful nara & Murai.com

Tuesday, August 2, 2011

TOP 3 AWEK HOT UNTUK JEJAKA BERNAMA KHAIRUL FAHMI

NORA DANISH “sweetheart XOXO, call me”

HANIS ZALIKHA (Top Blogger and Model)


     

DAHLIA (Adik angkat KF)

Monday, August 1, 2011

KHAIRUL FAHMI & ELIA JEJARI RUNCING APA SUDAH JADI PART 3??

Manusia ni memang macam ni tak kisah la artis ke manusia biasa ke semua sama. Dulu bila tengah sayang sayang dia punya sanjung bukan main lagi. Bila dah tak sayang dia punya benci keji semua keluar. Pelik aku dengan Jejari Runcing ni. Dia ingat Khairul Fahmi ni artis ke sikit-sikit nak masuk Harian Metro. Pelik sungguh still tak berubah dari dulu nak cari publisiti je kerjanya.

Aku jadi rajin lepas baca entri terbaru Jejari Runcing yang tetap nak heboh satu Malaysia yang Khairul Fahmi curang. Ye la, guna la otak sikit. Umur baru 21 tahun dah nak ajak orang tu kawin la bertunang lah. Orang tu BBNU lagi. Jangan la gelabah sangat okey. Kat bawah ni aku sertakan print screen dari belog Jejari Runcing  ketika sedang bahagia tak ingat dibuai Apek satu ketika dahulu. Benda ni jadikan pengajaran. Buang yang keruh ambil yang jernih.

DULU cakap la tak lupakan kulit. Sekarang cakap lain plak. Ko yang tak reti jaga KF, kan dah kene tinggal.
Sementara itu, ibu Elia yang enggan namanya disiarkan berkata, walaupun sedih dengan apa yang berlaku dia bersyukur kerana Allah memberikan petunjuk sebelum perkahwinan anaknya berlangsung. “Namun, mak cik minta dia (Khairul Fahmi) selesaikan semua ini dengan cara baik. Jika dulu dia meminang anak mak cik dengan cara baik, seeloknya mahu putus pun biarlah dengan cara baik, bukan cara sebegini,” katanya.
Merujuk perkara diatas, makcik bersabar je la ye. Anak mak cik ni yang gelabah nak sangat kat Khairul Fahmi. Bila dah rasa goyang kecoh-kecoh. Baik ke kita kecoh-kecoh ni??  
p/s: sedangkan Nora Danish nak Khairul Fahmi. Kalau Khairul Fahmi buta je pilih orang yang tak secantik Nora Danish. KF, jangan layan publisiti murahan ni semua. Baik fokus main bola tu.

p/s: print screen yang bawah ni aku jumpa kat forum. Tak tau la betul ke tak tapi korang bace je la. ni link forum tu : http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=589123&extra=page%3D1&page=34

KHAIRUL FAHMI & ELIA JEJARI RUNCING APA SUDAH JADI PART 2??

DULU (credit to jejariruncing)

KINI mula ada yang berkerut dahi. (credit to Harian Metro)

Salam, Dah lama sungguh tak memegang keyboard menggunakan jejari mari ku yang runcing ni untuk taip blog. Dah bersawang-sawang dah belog aku ni. Aku tulis entri hari ni atas permintaan rakan-rakan seperjuangan aku. Kisah 2 merpati sejoli yang dulu bagai balangkas kini sudah belangsuka. Bukan sudah tiada tapi sudah putus. Putus apa, korang pun tau la kan. 


Dari entri aku dulu lagi aku sangat backup Si Khairul Fahmi Che Mat aka Apek bukan sebab dia hensem seperti kata Hanis Zalikha dan Nora Danish tetapi sebab prestasi cemerlang dalam bola sepak. Bila benda putus memutus ni berlaku, sebelah pihak yang mempunyai jejari mari runcing mula mengutuk Apek kesayanganya satu ketika dahulu. 


Benda ni tak patut berlaku. Sebab kalau dah tak ada jodoh, kenapa perlu memalukan mana-mana pihak termasuk diri sendiri. Why not lay low dan biarkan benda yang berlaku berlalu. Ni sampai nak tulis status dekat FB yang bukan-bukan mengaibkan Apek kesayangannya satu ketika dahulu. Status pun sekarang dah tak ada "Biiii u dah makan, BBBBBB u dah main bola, Biiii u mintak putus ke." Status kini penuh dengan kata-kata nista dan kutukan. Memang manusia tak ada yang sempurna, tapi semua berlaku ada sebabnya. 

Eh hilang BBBBB.. dah tukar jadi Kau Aku sekarang ni.



Yang paling menyayat hati, kalau dulu penuh satu blog dengan keratan-keratan akhbar bersama Apek tersayang. Aku ada gak terpikir adakah keratan akhbar Harian Metro bertarikh 31 July 2011 akan turut dimuatkan di dalam blognya?? tu terpulang dengan tuan punya badan.


Apa pun aku boleh cakap, bagi kedua-duanya kita merancang tuhan yang menentukan. Lepas ni tak perlu terlalu show off sebab kalau benda buruk berlaku bukan diri sendiri je tapi ahli keluarga pun akan malu. By the way, to Khairul Fahmi diharapkan jangan merudum prestasi sebagai gol keeper Malaysia. Sebab ko sorang je yang boleh diharap buat masa ni dan aku tengok yang lain hancus bila jadi gol keeper. Tolak ketepi isu peribadi. Pasal Dahlia tu kalau adik angkat buat cara adik angkat jangan sampai terangkat sudah. Budak tu masih BBNU jangan macam-macam sudah. Sekian coretan dari aku, Salam, Cheers.


p/s: to jejari mari ku meruncing. Salah dan silap aku mintak maaf. Kita ni duduk berjiran. Dekat je dengan rumah aku kat Kompleks Perumahan Tun Osman Jewa, Kem Kementah. Raya nanti datang la rumah ye. :)


p/s:untuk yang tak tau cerita pasal peperangan aku dengan jejari mari ku meruncing ni, sila ke link di bawah:
http://beloghakimy.blogspot.com/2010/12/khairul-fahmi-dt-awek-dia-yang-sangat.html

Sunday, July 31, 2011

KHAIRUL FAHMI & ELIA JEJARI RUNCING APA SUDAH JADI??

Petikan entri dari Oh Bulan.

Metro Ahad hari ini mengegarkan Malaysia dengan pengumuman rasmi daripada penjaga gol Malaysia, Khairul Fahmi Che Mat mengenai krisis hubungan pertunangannya bersama Elia. Ikuti laporan asal daripada Metro ahad selepas ini.

Saya tahu cerita mengenai saya bersama wanita lain tersebar luas dalam pelbagai laman web dan blog. Begitupun, saya ingin menjelaskan semua itu tidak benar. Saya bukan kaki perempuan atau ‘playboy’. Semua itu adalah tuduhan yang tidak berasas.

Kerana isu berkenaan, hubungan saya dengan Elia (tunang) semakin renggang. Malah, sejak ia menjadi lebih teruk, Elia memberitahu saya dia mendengar cerita kononnya saya berjumpa seorang wanita lain di luar dan berpimpin tangan. Selain itu, beberapa gambar wanita lain turut tersebar di Internet dan ia dikaitkan dengan saya. Dalam banyak-banyak gambar, hanya beberapa yang saya kenal. Antaranya ialah Dahlia.

Namun, Dahlia bukan kekasih saya seperti didakwa ramai pihak. Dia sekadar kawan dan kami juga tinggal sekampung (di Kelantan). Malah, saya juga rapat dengan keluarganya. Hubungan saya dengan Dahlia tidak lebih sebagai seorang abang dengan adik, lebih-lebih lagi dia masih berusia belasan tahun.

Kini, selepas berfikir panjang dan berbincang dengan keluarga, saya mengambil keputusan yang saya rasakan sesuai bagi menjaga hati semua pihak iaitu memutuskan tali pertunangan kami. Saya yakin, ini keputusan tepat dan saya juga sudah berbincang dengan Elia. Namun, dia tidak pasti mahu menerimanya atau tidak.
Bagaimanapun, saya pasti ini keputusan terbaik untuk membersihkan nama semua pihak terbabit.
Keputusan yang saya ambil bukan kerana mahu mengambil jalan mudah. Saya sudah fikir masak-masak dan ia untuk kebaikan bersama. Tidak lama lagi, perkara ini akan diselesaikan oleh keluarga saya apabila mereka berjumpa keluarga Elia.

Saya ingin tegaskan, keputusan ini tiada kaitan dengan orang ketiga. Saya tahu pasti akan ada cerita tidak enak apabila kenyataan ini dibaca oleh masyarakat. Suka atau tidak, saya perlu berdepan semua kritikan demi membela semua orang yang saya sayangi.

ENTRI LAMA YANG AKU REFRESH BALIK BUAT TATAPAN SEMUA..

Balik-balik pasal bolakan. Sorry guys out there sebab aku tak abis demam bola lagi.Mesti korang pelikkan napa tajuk entri aku ada DT. DT means Double Trouble. Selain belog aku akan ada satu lagi belog sahabat aku akan tulis pasal benda ni jugak. Korang tunggu. Ok, Hari tu aku dah banyak cerita pasal gol keeper Malaysia ni Khairul Fahmi tapi hari ni aku nak cerita mengenai women behind his carrier. Oh My God. Ramai yang ada boipren tapi tak la sampai macam this one gurlz. Kalau korang nak tau pasal this gurlz check it out here http://jejariruncing.blogspot.com/ .Tajuk belog dia adalah Pendek & Manis (Short & Sweet)  Mentang-mentang la boifren dia dah popular sekarang abis satu-satu cerita tentang boifren dia dia keluarkan dalam belog.

Aku akan senaraikan beberapa benda tak patut yang dia cerita pasal boifren dia. Aku bukan dengki sebab muka aku ni langsung tak iras-iras si Khairul Fahmi tapi aku tak boleh terima tengok cara dia menulis tentang Khairul Fahmi ni. MOTIFF???

First sekali, tak kisah la nak cerita pasal macam mana ko jumpa dia semua. Tapi tak perlu kot letak gambar-gambar first time dating or gambar first time Khairul Fahmi hantar dekat ko. Nak share boleh tapi keep la something for your own. Aku tak tau apa sebab dia dedahkan semuanya, tapi aku dapat rasa yang dia takut Khairul Fahmi ni kena kebas dengan perempuan lain. Come On la, kalau dia sayang ko tak kan la dia nak cari orang lain dan tak perlulah ko nak tulis pasal Mr Apex kesayangan ko tu banyak-banyak. Bukan apa, nanti kalau terlalu menonjol, ramai akan mula mensensasikan cerita pasal korang. Macam aku ni. hehehehehe.
Dari cerita baik sampai la cerita buruk. Tak takut ke????

Seterusnya, video-video semasa korang gi karoke tu perlu ke nak share dekat semua orang. Yes i know you love him so much, tapi beragak la. Takkan video ko tengah bergelek dengan dia pun nak bagi orang tengok. Tak malu ke or nak cari publisiti lebih untuk diri sendiri???? Aku tengok si mamat Khairul Fahmi ni cool je. Tapi bila tengok sebelah dia ada minah duk gelek-gelek nyanyi lagu Memori Daun Pisang aku rasa menyampah. Aku just nak bagi tau, benda yang agak kureng tak perlulah dimasukkan, takut-takut dimanipulasi pihak-pihak tertentu tak ke teruk nanti ko kena. Jangan sampai nanti keluar video Ehem-ehem pulak sudah. Tak pasal-pasal jadi macam Nabil Raja Lawak tu.


"B kat sini tak best dekat sana lagi best. B tak rindu i ke??? B ini B itu BBBBBB." Tu dia antara petikan sms Khairul Fahmi yang aku perolehi daripada wikileaks. Gelak guling-guling aku baca sms diorang ni. sampaikan sms antara KF dengan dia pun dia letak dekat belog dia. Minachi, simpan la privacy korang. Nak share sikit-sikit tu boleh ni sampai sms BBBBB pun nak tulis kat belog ni dah parah dah ni. Naik bulu roma aku baca. Tu la sapa suruh baca kan dah geli geleman. hahahahaha. Memang tak beragak betul la. Yes aku tau korang bakal bertunang tak lama lagi. Tapi bak kata orang sedangkan yang dah kahwin boleh dirampas inikan pula yang belum bertunang pun. Jangan jadi macam kes Mawi sudah. Bukan main mencapap tunang Mawi dulu last-last putus tunang abis jatuh Mawi. The same goes to KF. Aku takut bakat dia ni nanti akan tenggelam dengan kontrovesi yang melanda diri dia sama seperti Aidil Zaquan. Jadi pikir-pikir la sendiri.

Tak bestkan asyik baca je. Korang nak tengok tak anak KF dengan minah ni???? Nak tengok jom scrool kebawah.

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
JENG JENG JENG!!!!


Tu dia siap dah try test nak anak rupa macam mana. Aiseyman. Tak tau nak cakap apalah. Korang pandai-pandai la pikir ok. Bukan apa, kalau dah sampai tahap ni dah kira level merbahaya tahap dewa. Kalau dibuatkan putus cinta (KALAULAH, moga jodoh berpanjangan buat mereka ni) mesti frust menongeng la gf si KF ni. Mesti menongeng macam KF masa tangkap bola sepakan penalti Firman (Kapten Timnas Indon). Belum apa-apa dah 2 orang terkenal nak si KF ni iaitu Nora Danish & juga Hanis Zalikha. Pergh berbulu abis la GF KF ni. hehehehe.

Pesanan aku buat semua termasuk girlfriend KF, jangan terlalu expose. Memang seronok bila ramai orang kenal dan jadi popular. Tapi seronok tu hanya seketika je. Bila dah start isu dipermainkan oleh pihak media termasuk gosip sana gosip sini, susah nanti. Tulis pasal KF slow sikit. Makin awak dedahkan pasal KF, makin ramai yang akan menyukai KF ni dan cuba untuk mendampingi dia serta mencari kesalah korang. Aku just bagi pendapat, Bukan bermaksud nak memalukan sesiapa tapi just takut if bad thing happen to both of you because tersilap langkah. Kepada pembaca belog aku, sorry sebab terlalu harsh atau kasar dalam penulisan aku tentang GF KF ni. Bukan sengaja nak tulis, just nak remind je. hehehehe. Sekadar hidangan di dunia cyber untuk korang. Eh ada lagi satu aku nak bagi dekat korang. Minah ni pun ada compare muka si KF dengan sorang aktor ni. jom tengok.

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
My Boss My Hero

Lebih kurang. Sangat seiras muka diorang ni. Patut la sayang sangat minah ni dekat si KF. He's your hero. Memang betul tak dapat dinafikan. hehehehehehe. 

Sebelum aku mengakhiri penulisan aku ni, aku just nak doakan kebahagian GF KF dengan KF. Hopefully nanti dapat la tengok lintas langsung perkahwinan korang dekat TV. hehehehe. Good Luck to KF dan jangan lepas ni tak perform pulak main bola. Teruskan usaha anda, anda berbakat dan jangan biarkan hidup anda dibelenggu perkara yang tidak berfaedah. hehehehe. Apa punya kata-kata perangsang da aku bagi. For girls out there, jangan berangan nak memiliki KF sebab KF dah not available. FULLSTOP. Sebelum aku terus merepek baik aku tamatkan disini. Sekian, Salam, Cheers.

p/s: dulu aku dan geng-geng blog serabut yang lain dah bagi nasihat dan teguran berguna kepada elia jejari runcing. Semua cakap kami cemburu. Tapi sesungguhnya kita sebagai manusia kena terima teguran yang membina untuk dijadikan pengajaran dan berwaspada dengan apa sahaja. Hope Khairul Fahmi lepas ni still boleh bagi yang terbaik untuk Malaysia. Bunga bukan sekuntum. Sekian. Go Khairul Fahmi Go Harimau Malaya.


credit to geng serabut & oh bulan

Wednesday, July 6, 2011

WTS: CANON 40D

Aku nak jual kamera aku yang dasyat ni.

Kondisi terbaik sesangat.

Pandangan depan

Pandangan serong

Pandangan atas

Pandangan belakang

Screen Protector GGS Diamond. Semenjak hari pertama beli dah letak. Screen tak calar. Harga screen protector ni RM100. Tapi aku bagi free je.

Pandangan sisi.

Info:


Equipment Type: canon DSLR
Equipment Brand: Canon
Equipment Model: eos 40D
Date of Purchase: 14 May 2010
Price (RM): RM2250 nego (untuk kawan-kawan blog aku bagi RM2100 fix)
Method of Payment : COD (KLCC, Setiawangsa & Kuala Lumpur Area)
Condition : 9.5/10
Reason: upgrade gear
Description:
Canon 40D Body + 18-55mm IS lens

Package include :

- 1 battery Ori (Li-ion)
- Original Strap
- Box
- DSLR Manual
- EOS CD
- 40D guide book
- Charger
- Cable

FREE ITEM:
-18-55mm IS lens
-GGS Screen Protector

ETC:
-Brand New Shutter (Just change the shutter on 12 May 2011)
-Full servis including cleaning the sensor and motherboard of the camera.
-Keep always inside bag.

-4 gb CF card aku bagi free kalau beli dengan harga RM2250. Kalau tak tambah RM50.



if intrested; do PM,or SMS ME ONLY.
Name: Hakimy Jury
No Tel: 017-9143429
Location: Setiawangsa, KL

Wednesday, June 15, 2011

CARA-CARA MENGENALI BBNU !!!

BBNU?? Kepada yang tak tahu apa itu BBNU boleh klik ke link BBNU . Okey BBNU adalah singkatan kepada Budak Baru Nak Up. Apa tu budak baru nak up?? ha meh sini aku nak explain dekat korang apa itu BBNU. BBNU secara ringkasnya adalah budak-budak yang sedang meningkat usia remaja. Biasanya kita boleh tengok spesies BBNU ni dalam lingkungan usia 15-19 tahun. Purata mereka yang akan berkecimpung dalam dunia BBNU ni adalah pada usia 15 tahun bersamaan dengan tingkatan 3. Sebab apa aku cakap macam tu. Sebabnya Tingkatan 3 ni boleh dikira senior disekolah bagi menengah bawah. So time ni la start mempelajari ilmu menjadi seorang BBNU yang berjaya. Ada juga BBNU terlajak, tapi selalunya tak lebih umur 25 tahun.

Cara mengenali BBNU:

1. Cara pergaulan. BBNU biasanya akan datang dalam satu kumpulan kecil. Senang sangat nak cam sebab diorang ni kalau keluar gi memana akan pakai pakaian yang seragam. Maksudnya, dalam kumpulan 3-5 orang, fashion yang diorang pakai semua sama. Yang lain cumalah saiz dan warna. Kalau sorang pakai baju topshop fit besbol tu semua akan ikut.


2. Cara percakapan. Kalau dah nama pun BBNU, kalau diorang cakap pun mesti mau nak UP juga. Kalau pegi kedai nak beli apa-apa. Diorang tak cakap "Bang boleh bagi saiz XXS". Diorang akan cakap macam ni "Bro bagi aku saiz XXS". Cakap mesti mau up. Kerek tu penting yela bawak member ramaikan.

3. Cara pemakaian. BBNU ni suka trend fashion semasa. Tak kisah la trend K-Pop, J-Pop, Skinhead, Punk dan seangkatan dengannya akan diorang tiru. Yang paling tak boleh blah, kalau setakat tiru pakai ala kadar tak apa, ni nak tunjukkan yang diorang ni Punk atau K-Pop hardcore, sanggup diorang pakai baju kot hitam dengan sarung tangan bagai jalan dekat Bukit Bintang pukul 12 tengahari. Dah macam mamat Bangladesh melancong kat Malaysia. Satu lagi, tak kira BBNU lelaki atau perempuan, pakaian diorang mestilah pakaian yang paling kecil yang ada dipasaran. Kalau badan saiz XXL, diorang tetap akan cari baju saiz M habis besar pun.


4. Penggunaan gadjet. Gadjet yang wajib ada bagi BBNU adalah DSLR. Yang ni lawak. DSLR adalah gadjet serba guna bagi BBNU. Kegunaan pertama adalah sebagai perhiasan di leher. Benda alah berat sekilo camtu selamber je gantung kat leher satu hari suntuk. Dah macam tangkal azimat pun ada. Kegunaan kedua adalah sebagai cermin ajaib. Kalau korang perasan, BBNU (selalunya perempuan) akan amik gambar sendiri lepas tu tengok cantik ke tak, baju okey ke tak, rambut warna merah cun ke tak. Kegunaan ketiga adalah sebagai menandakan tahap keotaian. Kalau dalam satu kumpulan BBNU tu, paling ramai pun 2 orang je ada DSLR. So sapa yang ada DSLR ni boleh kira macam abang kawasan la.


5. Tempat BBNU melepak. BBNU ni lepak tempat yang UP je. Tak ada plak aku tengok BBNU lepak dekat Sogo atau Jalan TAR. Tempat utama BBNU adalah Bukit Bintang dan Times Square. Kat sini kalau korang nak tengok BBNU memang banyak. Satu lagi tempat BBNU mengadakan reunion adalah di Gig-gig. Kat sini tugas BBNU adalah sebagai tukang jerit. Memang suka sangat jerit sambil lompat-lompat. Sebab apa diorang ni melekat dekat gig sebab tak cukup umur nak masuk disco atau kelab malam.


6. Perkara BBNU suka buat. Oleh kerana BBNU ni kebanyakan tak cukup umur, diorang ni suka sangat tengok wayang yang 18 PL/SG/SX. Muka budak-budak ada hati nak tengok cerita dewasa. Pernah sekali masa nak masuk tengok Fast Five. Abang TGV menjerit "Siapa yang bawah umur tolong tukar tiket tengok cerita kartoon". Tergelak aku tengok sebilangan besar BBNU terpaksa hampa dan kebanyakannya refund duit tiket. Yang terakhir, BBNU ni akan ikut peredaran dunia semasa. Aku cerita pasal dunia tarian semasa. Kalau dulu breakdance semua BBNU wajib break sana break sini. Lepas abis breakdance pergi pulak ke shuffle. Sanggup pinjam video kamera ayah nak rakam shuffle.


Setelah berhujah panjang mengalahkan student LAW di UKM yang "ranchak" itu. Aku menamatkan penulisan aku ni dengan Sekian, Salam, Cheers. 

p/s: Banyak lagi nak tulis. Sebab BBNU ni ada lagi sub spesies die. Nanti aku sediakan satu post pasal Sub-Spesies BBNU.Insyallah.


BBNU tahun 90an






Tuesday, June 14, 2011

AZRI AF9 PIJAK PIANO FCUK!!!


Aku amat piss off kelmarin lepas tengok persembahan Azri AF9 masa konsert final. Tak pernah seumur hidup aku tengok orang pijak piano. Sangat dumbass la ini mamat. Aku tak sure dia meroyan apa sampai berdiri atas piano tu. Aku bukan apa, walaupun aku tak main piano, tapi aku still respect piano a music instrument. Pentas punyalah luas piano gak dia seronok berdiri sambil hentak-hentak kaki.

Aku serius setuju dengan Datuk Hj Ramli MS. Terus tegur Azri tu. Bagi aku, sebagai penghibur, kita kena tau batas-batas untuk membuat persembahan. Pernah tak korang terfikir untuk berdiri diatas set drum, violin, gitar atau benda-benda seangkatan dengannya? For sure la tak. Bagi seorang pemuzik, mereka sangat respek alatan yang diorang mainkan. Dan malam tadi kalau aku jadi band pengiring mau aku berhenti main untuk Azri ni. Aku try cari kat Google pasal orang pijak piano. Satu pun tak keluar. Memang nampak sangat yang tak pernah orang buat pijak piano.

Artis Malaysia ni dah melampau dah. Kalau dulu Faizal Tahir buka baju kena ban. Azri ni pijak piano pun wajib di ban. Aku memang dari awal tak suka Azri ni. First playboy habis la. Sikit-sikit pompuan. Lepas tu macam over acting. Hope pihak Astro ambil tindakan kepada Azri ni. Kalau tak pun pihak berwajib ambil tindakan dekat Astro dan Azri sekali. Senang cite. Sekian.Cheers.

Friday, June 10, 2011

KL GANGSTER REVIEW & NGO??


KL Gangster menerjah pawagam anda. Aku terus straight to the point tentang filem ni dan malas nak meleret-leret seperti selalu. Secara keseluruhannya memang penuh panggung orang nak tengok filem ni sampaikan aku terpaksa bergerak dari WangsaWalk ke KLCC untuk beli tiket.
 
Kelebihan KL Gangster:
Genre aksi yang ditonjolkan oleh pengarah Shamsul Yusof kali ni lebih logik berbanding KL Drift. Jalan cerita seakan-akan Young & Dangerous digarap kedalam filem ini oleh Shamsul Yusof. Babak aksi yang banyak ditunjukkan didalam filem ini memang memberi kesan kepada mereka yang menontonya. Aksi pergaduhan sudah tidak seperti dulu lagi dimana 4 lawan 1, sorang-sorang masuk nak pukul. Sekarang ni upgrade sikit. Shot-shot kejar mengejar dan pergaduhan diambil dengan sangat baik. Teknik panning dalam aksi kejar-mengejar merupakan salah satu teknik yang baru ditonjolkan dalam filem Malaysia.


Aksi pergaduhan yang real dengan meja patah, kerusi beterbangan dan peluh yang menitis.
Jalan cerita yang turut menerapkan isu-isu kekeluargaan dan keinsafan menarik minat penonton untuk menonton sehingga tamat filem ini. Selain aksi-aksi ganas seperti meja beterbangan, tumbukan padu ke muka dan tembak menembak, Zizan muncul di dalam filem ini sebagai penyeri dengan lawak jenaka yang tidak bodoh. Lawak jenaka Zizan dalam filem ni boleh dikira hampir setaraf dengan lawak dalam filem serious hollywood. Gabungan karekter pelakon seperti Aaron Aziz, Adi Putra, Sofi Jikan memang sangat menjadi. Watak mereka seperti saling menghidupkan antara satu sama lain. Watak Aaron Aziz sebagai abang gangster yang telah insaf sangat menjadi. Pergaduhan antara Aaron Aziz dan sesiapa sahaja kelihatan sangat benar dan kukuh.


KL Gangster aku boleh katakan antara filem yang korang disunatkan untuk tonton. Sebab nampak kematangan dalam filem Malaysia dan tidak bodoh sangat dibandingkan dengan filem Kongsi.


Keburukan KL Gangster:
Dari tajuk lagi filem ini sepatutnya dilabelkan sebagai 18SG/PL. Tiada kanak-kanak boleh menonton. Aksi pergaduhan yang terlampau banyak dan unsur-unsur negatif dalam filem ini boleh meresap ke pemikiran kanak-kanak walaupun terdapat moral dalam filem ini. Bagi watak pula, kesemua watak boleh dikatakan serasi kecuali watak Shamsul Yusof yang kadang kala aku lihat tidak kena pada tempat. Asal Melayu dan berkawan dengan Melayu dan India tetapi bercakap slang cina. Macam sedikit tidak kena. Shamsul Yusof seperti biasa kelihatan macam baca skrip tetapi ok skit dari dulu. 


Babak tidak logik jalan tengah bandar tak pakai baju.
Aksi tembak menembak yang berlaku di Petaling Street sangat tidak logik. Boleh dikatakan Petaling Street dipenuhi Polis, kumpulan Gangster. Mana mungkin sesuka hati orang masuk buat pasal tanpa kena tangkap. Pada awal babak, Adi Putra dengan tidak berpakaian mengejar orang di Petaling Street. Ni satu lagi tak logik orang dekat Malaysia jalan tak pakai baju pegang besi. Mungkin lepas ni kena cari port baru untuk filem Melayu selain Petaling Street. 


Penghujung filem ini juga agak tidak logik. 2 kumpulan gangster terbesar di KL bergaduh tetapi aksi yang ditunjukkan hanyalah Aaron Aziz memukul 4 orang dan juga Shark dan Adi Putra. Tidak ke pelik apabila seorang ketua gangster cuma ada 5 orang pengikut. Sangat tak best ending sebegini rupa. Aku harapkan pergaduhan paling sikit 100 orang tetapi yang ada hanyalah 6 orang.


Keseluruhan:
Aku boleh bagi filem ni 6.5 bintang kerana dari segi mutu pembikinan dan jalan cerita sedikit memberangsangkan dan tidak kelihatan terlalu bodoh dan tidak logik. Mungkin skrip dan slang pelakon boleh diperbaiki dan diperkemaskan lagi untuk memantapkan filem sebegini. Penggunaan pelakon yang ramai dirasakan boleh untuk meningkatkan lagi mood Gangster didalam filem ini. Tapi aku paling suka dalam filem KL Gangster ni adalah watak Zizan yang slumber dan lawak yang membuatkan penonton ternanti-nanti kemunculannya dibabak seterusnya. Aaron Aziz sebagai pelakon utama juga dapat menarik mood penonton disebabkan wataknya yang boleh berubah-ubah mengikut keadaan. So korang boleh la pergi panggung tonton filem ni.


Berkenaan NGO's:
Ada sebuah NGO mengatakan filem KL Gangster ini telah mencalarkan imej mereka. Bagi aku personally KL Gangster ni lebih kepada filem bercorak gangster cina dan bukan gangster melayu. Sebab dari gaya hidup, hierarki kumpulan sehinggalah percakapan semua menggunakan dialek Cina. NGO tersebut turut mengutuk filem KL Gangster kerana mempermainkan rahsia-rahsia mereka. Ni aku rasa kurang tepat sebab filem ni bergenre aksi/serious. Jika filem Kongsi aku pun naik meluat. Terlampau mempermainkan kedudukan NGO tersebut. Bagi NGO tersebut, diharap dapat teliti dan amik positif side dari filem di Malaysia. Di Jepun, Itali, Mexico ,ada sahaja orang membuat filem mengenai Yakuza, Mafia & Cartel. Tetapi mereka menerimanya kerana itu adalah realiti yang dapat menyedarkan masyarakat dengan moral berguna disebalik filem tersebut. 


Sekian dari aku, cakap banyak tak guna, baik korang tengok sendiri macam mana Aaron Aziz gaduh, Zizan buat lawak dan Sofi Jikan cakap bukan-bukan. Salam, Cheers.

Thursday, June 9, 2011

3 SPESIES MANUSIA YANG ADA KAMERA DSLR

Dekat KL ni, aku dok perhati ada 3 spesies manusia yang ada kamera DSLR. Satu spesies hobi diorang amik gambar, satu spesies ada DSLR buat cari makan, satu lagi spesies yang diberi nama BBNU. BBNU tu ape? BBNU tu maksudnya Budak Baru Nak Up.

Perbezaan ketara antara ketiga-tiga spesies ni adalah cara diorang pegang kamera. Bagi yang hobi diorang amik gambar, tali kamera tu mesti dekat bahu diorang. Sebab nanti senang nak ambil gambar kalau nampak benda pelik-pelik. Bagi spesies cari makan, korang tak akan nampak kamera diorang sebab selalunya diorang simpan dalam beg. Bagi spesies BBNU ni, korang senang nak perasan sebab tali DSLR tu tersangkut je dekat leher diorang.

Perbezaan kedua, dari segi kegunaan kamera DSLR tu sendiri. Bagi spesies hobi, diorang akan ambil gambar permandangan, benda-benda pelik dan jarang sekali mengambil gambar kawan-kawan diorang. Kalau BBNU, diorang guna kamera DSLR yang harga beribu-ribu tu hanya untuk posing camwhore di depan kamera. Untuk spesies cari makan, diorang ni saving nak guna kamera DSLR, sebab nanti cepat nak kne servis. Jadi diorang akan guna untuk ambil gambar client diorang je.

Perbezaan ketiga dan terakhir, adalah dari segi penjagaan kamera diorang. Bagi yang hobi dan cari makan, diorang akan jaga kamera diorang sehabis baik. Kalau tengah ambil gambar, tetiba hujan pulak, diorang akan terus simpan dalam beg. Tapi bagi BBNU pulak, biar ribut taufan mahupun tsunami melanda, diorang akan tetap mengantung kamera diorang di leher. Sebab kamera DSLR ni digunakan sebagai bahan perhiasan sama seperti rantai. Kalau pergi pulak rumah spesies hobi dan cari makan. Korang susah nak jumpa kamera DSLR dekat rumah diorang. Diorang akan simpan di dalam DryBox ataupun beg. Bagi rumah yang ada BBNU ni, DSLR boleh kira macam perhiasan diatas meja makan. Sentiasa disitu walaupun tengah makan.

Sekian sahajalah al-kisah 3 spesies manusia yang ada kamera DSLR. Jadi bagi sesiapa tak kisah la spesies mana pun, harap jaga elok-elok kamera DSLR korang. Sebab kalau sekali dah rosak, mau kena sampai 5 6 ratus untuk repair. Tak ke membazir tu. Kalau boleh pakai dengan berhemat. Bagi BBNU pulak, jaga-jaga dengan kamera korang. Jangan dok asyik tayang kat orang. Sebab sekarang ni banyak orang meragut kamera pulak sebab lagi berharga daripada beg tangan. Sekian, Salam, Cheers.

Ni spesies hunter ni. Banyak betul kamera dengan lense dier.

MELAYU OH MELAYU!!!

Salam, mungkin agak kontrovesi apa yang aku akan tulis hari ni. Tapi aku tulis ada sebabnya dan sebabnya sangat signifikan dengan apa yang berlaku sekarang ni. Melayu mudah dijajah?? betul ke?? betul tak betul kita baca sama-sama.

Dulu apabila British menjajah Tanah Melayu, siapa yang jadi tali barut British?? Melayu juga. Undang-undang sekarang ni yang ada dekat Malaysia, siapa yang kekalkan?? Melayu juga. Kenapa semua ni mesti melayu?? Mudah sangat ke pemikiran orang melayu ni dijajah berbanding bangsa lain??

Dekat Malaysia ni ada banyak parti politik. Tapi korang tengok sendiri parti politik mana yang selalu bergaduh dan menghiasi surat khabar kat Malaysia ni. Parti politik orang melayu juga. UMNO gaduh sama PKR dan PAS. Ada korang tengok MCA atau MIC gaduh besar-besaran dengan DAP?? tak ada semua tu. Melayu juga jadi mangsa.

Kalau dulu cuma ada satu pilihanraya di Malaysia iaitu pilihanraya DUN & PARLIMEN. Sekarang ni ada pula pilihanraya ketua kampung dan pilihanraya masjid. Pilihanraya ni semua dilakukan dalam kawasan orang Melayu. Melayu lagi kena. Cuba korang fikirkan sejenak kenapa Melayu ni mudah sangat dijadikan bahan ujikaji atau tikus makmal??

Kalau dulu, Malaysia ada 3 parti politik Melayu yang aku boleh katakan cukup stabil. UMNO dengan matlamat bangunkan melayu, PKR dengan matlamat mambangunkan rakyat, PAS dengan matlamat menjadikan Malaysia sebuah negara islam. Aku tengok ketiga-tiga ni dah cukup stabil dalam mengimbangi struktur orang Melayu di Malaysia. Tup tup baru-baru ni, PAS tukar pulak ke arah negara kebajikan. Bukan ke kebajikan tu PKR dan UMNO dah buat. Dah jadi tak stabil balik. Ni semua sebab apa, sebab Melayu gila kuasa. Nak sangat berlari ke Putrajaya tu. 


Melayu tak bersyukur pulak dah. Pelajar Melayu diberi biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke India boleh tak puas hati. Sebab apa, kenapa dia dapat 9A tak plus tak dapat pergi Ireland ke London ke. Ape punya orang da. Dah dapat biasiswa pun nak kecoh-kecoh lagi. Ada juga yang dah dapat masuk universiti dekat Malaysia ni tak puas hati juga sebab tak dapat pergi oversea. Salahkan kerajaan, salahkan JPA salahkan semua orang kenapa tak dapat pergi oversea. Kita kena ingat, kalau kita pandai, ada orang lagi pandai dari kita.

Mentaliti kebanyakan orang melayu. Jangan kawan dengan bangsa lain nanti sesat macam diorang. Cuba bagitau, Professor mana yang cakap macam tu?? Aku rasa kalau berkawan dengan bangsa lain lagi bagus. Sebab kita dapat belajar macam-macam dari diorang. Bila dah belajar, senang untuk kita jalankan kehidupan seharian. Soft skills pun akan bertambah. Sedangkan Rasullulah SAW bersahabat dengan mereka yang bukan beragama Islam. Jadi tiada masalah untuk kita bergaul tetapi kena tau batasannya. 

Satu lagi mentaliti orang Melayu yang tak pernah berubah. Kalau nampak orang Melayu lain maju kerja nak cantas je. Cuba jadi macam orang Cina berniaga. Kalau nampak orang Cina lain maju, diorang kan cuba lawan sampai maju macam tu. Tak perlu bomoh atau tangkal. Tak perlu jatuhkan orang untuk naik. Lagi bagus kalau sama-sama naik. Yang penting bisnes plan untuk maju macam orang lain.


Aku pun bukan seorang Melayu yang sempurna. Apa yang aku tulis pun berdasarkan pengalaman aku dan sedikit sebanyak ada juga dalam diri aku ni. Tapi walau macam mana pun, Melayu perlu berubah. Berubah kearah kebaikan. Aku pun ondaway nak berubah. Kalau tak, sampai bila nak tengok bangsa sendiri bercakaran. Sekian dari aku, Salam, Cheers.

Wednesday, June 1, 2011

X-MEN FIRST CLASS FULL REVIEW (BM)


Hello and good day. Mesti ramai yang tak sabar nak tengok X-Men kan. But guess what, im the lucky one to watch this movie 2 days earlier than ordinary citizen. Nak senangkan cerita, aku dapat invitation untuk menonton special screening X-Men ni bertempat di TGV KLCC pada 31 Mei jam 9.00 malam. Credit to Alieya Zafirah sebab invite aku. Special screening atau tayangan perdana ni telah di taja oleh The Score Magazine. The Score ni adalah sebuah majalah berbahasa inggeris dan berunsurkan hiburan. Nak tau pasal majalah ni boleh check out FB diorang dengan menaip The Score Magazine.

Tiket dari The Score Magazine. Thanks tu Alieya sebab ajak aku.

Sebelum tayangan ada cocktail dengan hidangan ice lemon tea dan makanan sikit. Tapi aku tak sempat makan apa-apa sebab dah lambat.

Storyline:
Back to the X-Men. Sekual X-Men kali ini menceritakan sejarah atau asal usul X-Men itu tersendiri dengan pengasasnya iaitu Professor Charles Xavier aka Professor X. Filem ini mengisahkan bagaimana Charles Xavier (James McAvoy) dan Erik Lensherr (Micheal Fassbender) mendapat nama Prof. X dan Magneto dan juga bagaimana mereka boleh menjadi musuh antara satu sama lain. Charles adalah seorang anak bangsawan di England dan bertemu dengan Raven (Jeniffer Lawrence) secara tidak sengaja semasa Raven mencuri makanan dirumahnya. Semenjak dari itu, Charles telah menjadikan Raven sebagai adik angkat kerana berkongsi sifat Mutan.


Erik pula mempunyai misi tersendiri iaitu ingin membunuh Sebastian Shaw iaitu orang yang telah memanipulasi dirinya serta membunuh ibunya. Ibu Erik terbunuh kerana Erik tidak dapat menunjukkan kuasanya semasa dipaksa oleh Shaw. Misi antara ingin membunuh Sawn kerana dendam turut disertai secara tidak sengaja oleh Charles Xavier dan Raven kerana mereka berdua dalam misi bersama CIA untuk menangkap Shaw.


Shaw merupakan seorang Mutan yang mempunyai kuasa untuk menyerap semua jenis kuasa dan mempunyai cita-cita untuk menakluk dunia untuk dijadikan sebuah negara Mutan.Shaw memulakan misi jahatnya dengan niat ingin melaga-lagakan dua kuasa besar iaitu Amerika dan Soviet dengan perang nuklear. Misi untuk menangkap Shaw menemui kegagalan kerana Shaw serta pengikutnya iaitu Azazel, Emma Frost dan Riptide berjaya meloloskan diri mengunakan kapal selam buatan Shaw


Casting from left: Erik, Moira, Emma, Azazel, Beast, Alex, Angel, Raven, Charles Xavier.


Mulai saat itu, Charles dan Erik telah bekerjasama dengan Hank/Beast untuk mencari mutan-mutan untuk direkrutkan bagi misi menangkap Shaw. Disitu mereka mula menjumpai Sean Cassidy (Banshee), Armando Munoz (Darwin), Alex Summers (Havok) dan Angel. Nama gelaran mereka serta Prof X dan Magneto diperolehi semasa mereka sedang berborak memikirkan nama yang sesuai dengan kebolehan mereka.(Charles & Erik tiada bersama mereka kerana sedang menjejaki pertemuan Shaw dengan wakil Soviet).


Semasa mereka berborak, Shaw serta pengikutnya telah mengesan aktiviti Charles Xavier merekrut mutan. Sawn telah bertindak menyerang ibu pejabat CIA dimana mutan tadi direkrutkan. Akibatnya, Darwin mati ketika ingin menyelamatkan Angel. Angel telah berpaling arah untuk mengikut Shaw. Charles kemudiannya membawa mereka yang tinggal iaitu Erik, Raven, Havok, Banshee serta Beast kerumah agamnya untuk menjalani latihan bagi misi menangkap Shaw.


Rusia (Soviet) telah menghantar warhead nuklear ke Cuba bagi menakutkan Amerika. Pihak Amerika menghantar kapal tentera bagi menghalang kapal kargo membawa nuklear tersebut. Pihak soviet turut menghantar kapal perang bagi menjaga kapal kargo itu. Charles dan ahli kumpulannya telah berusaha mengelakkan perang dunia ke-3 meletus jika kapal kargo itu sampai ke destinasinya. Charles telah masuk kedalam minda seorang pegawai tentera soviet dan menembak misil untuk memusnahkan kapal kargo tersebut.


Banshee telah diarahkan oleh Charles untuk mengesan kapal selam Shaw mengunakan kuasa sonarnya. Erik pula ditugaskan untuk menarik kapal selam Shaw ke darat. Kapal terbang buatan Beast turut terkena kapal selam itu dan terhempas bersebelahan kapal selam. Charles menggunakan kuasanya bagi mengesan kedudukan Shaw didalam kapal selam itu. Erik berjaya menjumpai Sawn dan dengan bantuan Charles dia membunuh Shaw. Shaw memakai sebuah topi yang direka khas oleh soviet bagi mengelakkan mindanya dibaca dan dipengaruhi oleh telepath seperti Charles dan Emma Frost. 


Dari situ Erik mendapat topi atau helmet yang mengelakkan fikirannya dibaca. Setelah Shaw berjaya dibunuh, pihak Amerika dan Soviet berpakat untuk membunuh mutan aka Charles and the geng. Erik telah mematahkan serangan mereka dan membalikkan peluru dan misil kepada kapal perang amerika dan soviet. Charles cuba menghalang tetapi dibelash oleh Erik. Moira iaitu agen CIA yang mengikuti misi mereka telah menembak kearah Erik. Tampanan peluru Moira oleh Erik telah terkena saraf tunjang Charles. Itu yang menyebabkan Charles (Prof X) berkerusi roda. 


Di akhir filem, Erik telah mengajak mereka yang ingin berjuang untuk memerangi manusia. Antara yang mengikuti Erik adalah Raven. Charles dan pengikut-pengikutnya telah menubuhkan sebuah institusi bagi mutan. Dari situ, nama X-Men diambil sempena nama Professor X dan orang-orangnya.


Pandangan peribadi:
Kesemua cerita X-Men bermula dengan plot-plot yang agak slow dan banyak berdrama. Tidak seperti filem-filem aksi lain. Filem X-Men First Class merupakan pelengkap kepada sekuel-sekuel sebelum ini dimana menceritakan secara keseluruhan mengenai kewujudan X-Men. Jalan ceritanya mudah dan senang untuk difahami. Filem ini menokok tambah isu realiti seperti isu perang nuklear (Cold War) antara amerika dan soviet. Bagi penonton, watak Prof X dan Erik merupakan watak utama dalam X-Men First Class dan memberi impak signifikan terhadap filem ini.


Kekurangan bagi filem X-Men seperti biasa adalah watak yang terlalu banyak dan mengelirukan kerana babak mereka terlalu sikit dan tidak menonjol. Kaedah CGI yang digunakan turut kelihatan biasa dan tidak nampak seperti real. Terdapat kesan CGI yang menggunakan kaedah yang telah ketinggalan zaman dan tidak setaraf filem Hollywood. Tetapi masih boleh dimaafkan. Watak asal seperti Cyclops, Storm, dan Pheonix tiada didalam sekuel kali ini. Watak mereka ini adalah watak yang cukup signifikan terhadap filem X-men sepatutnya diketengahkan dalam filem ini.


Keseluruhan:
Overall aku bagi 6.5/10 bintang (revise overall 7/10 bintang) bagi filem X-Men First Class ni. Apa yang boleh dibanggakan adalah pengolahan watak Charles Xavier aka Prof X yang menjadi antara ikon utama dalam X-Men. So bagi peminat X-Men, boleh mula terjah panggung Khamis ni. Still terbaik dari segi aksi dan jalan cerita yang seakan-akan kejadian sebenar yang berlaku di dunia ini. Sekian, Salam.

Tuesday, May 24, 2011

POLITIK NAJEEES SEMASA KEJADIAN TANAH RUNTUH !!!

Salam, cukup sedih mendengar berita berlakunya tanah runtuh di Rumah Anak Yatim di Hulu Langat. Sangat tragis kejadian tersebut yang meragut nyawa 16 orang yang tidak berdosa. Dalam hal ini, aku memohon semua blogger Islam yang membaca post ni untuk sedekahkan Al-Fatihah kepada mangsa kejadian. "Al-Fatihah".

Okey berbalik kepada tajuk entri ni. Aku dah la sedih dengar kejadian ni bertambah sebak hati aku bila dengar tentang perkara ni. Belum apa-apa lagi, pihak pentadbiran Rumah Anak Yatim telah dipersalahkan oleh kerajaan negeri Selangor keatas kejadian tanah runtuh. Katanya, rumah tersebut dibina tanpa kelulusan Majlis Pembandaran. Kenapa sekarang harus menunding jari. Sebelum kejadian berlaku tak ada pula apa-apa notis mengatakan tidak boleh buat rumah dekat kawasan tu. Ni semua politik. Politik najis aku boleh katakan. Sebab apa, selepas kejadian, ramai yang mempersoalkan pentadbiran kerajaan Selangor, untuk lepaskan diri, salahkan pentadbiran rumah anak yatim pula. Sepatutnya bersyukur ada lagi insan didunia ni yang sanggup membina sebuah rumah tempat anak yatim berteduh. Korang pun panas sebab isu ni. Kejadian dekat Bukit Antarabangsa dulu, tak pulak salahkan orang yang buat rumah kat tepi bukit tu.

Sepatutnya, kerajaan mana-mana serta majlis perbandaran hendaklah selalu memantau projek pembinaan. Kalau pemantauan berterusan tak adalah berlaku semua ni. Rakyat perlukan kerajaan, jadi kerajaan tolong memahami rakyat. Jangan bila dah berlaku sesuatu baru nak tolong. Menghindari lebih baik daripada mengubati.

Tu satu kes, ni kes nombor dua. Perlukah sesuatu parti politik yang membantu mangsa mencanang dia tolong banyak yang belah sana tak tolong langsung? Bila dah jadi macam ni, pahala menolong dah kurang sebab tak ikhlas. Kalau dah tolong sekalipun tak perlu la nak membanding-banding. Sebab apa, kalau kita buat baik rakyat/orang akan hargai pertolongan kita dan balas balik jasa kita. Itu sudah tanggungjawab sebab kalau ada orang susah kita hendaklah tolong lagi-lagi parti politik tu adalah Kerajaan Persekutuan sekarang ni. Kalau tak tolong tak tau la nak cakap apa. 

Aku sangat respek dekat NGO-NGO yang membantu mangsa kejadian tanah runtuh ini. Mereka tidak pun mencanangkan nama mereka kesana kemari sebab bantu mangsa tersebut. Tetapi mereka lebih suka lay low ataupun merendah diri. Sebab tiada kepentingan samaada menarik undi ke, mendapatkan kontrak kerajaan atau pun macam-macam lagi. Sikap begini yang kita patut pupuk dalam kalangan rakyat di Malaysia. Aku turut respek kaum-kaum lain seperti cina dan india yang turut membantu dalam operasi ini walaupun mereka bukan sebangsa dan agama. 

Aku rasa dah cukup panjang lebar aku jelaskan mengenai politik yang berlaku setiap kali bencana alam berlaku di Malaysia. Tsunami, tanah runtuh hatta banjir sekalipun, politik sebegini sering dimainkan. Kalau boleh kurangkan berpolitik tingkatkan bantuan ikhlas menolong mereka yang kurang bernasib baik. Sekian, Salam, Cheers.


p/s:sekadar pandangan aku yang hanya dapat bersimpati.

Monday, May 23, 2011

AKU ANTI RACISM!!!


Hate & Fcuk Racism. Aku memang sangat membenci racism. Maybe korang ada baca dekat blog AkuSerabut tentang sebab apa dia benci racism. Sekarang ni aku pulak nak tulis kenapa aku membenci sangat rasicm. Kalau korang perasan, kita semua sama. Semua sayang bangsa dan agama masing-masing.

Kisah 1:
Minggu lepas ondaway aku balik KL dari Bangi, ada satu kereta kancil ni sangat langsi. Mula-mula himpit aku lepas tu potong aku sambil tunjuk Fcuk kat aku. Yang paling aku marah sebab, dia dah dekat depan kereta aku boleh saja je tarik handbrake nak langgar aku. Memang wathell betul. Orang yang bawak kereta tu orang berbangsa cina. Aku masa tu bengang jugak la.

Aku ingat tadi tu dah cukup marah. Ni ada pulak mamat moto langgar side mirror kereta apek depan aku. Dah langgar boleh usha slack kat apek tu sambil angkat tangan tunjuk Fcuk pulak. Kali ni mamat moto tu orang melayu. Bila dicongak balik melayu ke cina ke india ke bila marah semua sama je. Bukan Cina je langsi, Melayu pun sama jugak. Sebab tu aku sangat benci kepada orang yang rasis ni. Bagi diorang bangsa diorang paling bagus padahal dua-dua sama ja. Kalau diorang tak pikir "Haram betul Melayu/Cina ni" takkan jadilah semua benda tadi.

Kisah 2:
Yang ni bab politik. Kenapa perlu mainkan sentimen bangsa/kaum kalau nak berpolitik. DAP , Perkasa, Umno, Hindraf sama je. Semua nak cakap bangsa diorang hebat. Dah 53 tahun merdeka duduk sekali. Takkan nak rasis lagi. Aku sangat tak paham. Padahal kalau bekerjasama lagi untung negara ni. Nak kata Malaysia orang melayu punya tak jugak. Nak kata cina atau india tak jugak. Malaysia ni adalah negara hasil semua bangsa.

Penduduk sebenar Malaysia ni kalau dicongak balik sebenarnya hanyalah orang asli.Sebab diorang memang dari zaman batu ada dekat Malaysia ni. Melayu asal dari mana?? ada asal jawa, sumatra, kalimantan, siam, minang. So kiranya orang Melayu pun adalah asal dari luar. Tak payah nak bangga sangat. Bagi cina dan india memang for sure la dari China dan India. Kita sama je. Semua menumpang atas tanah yang pada asalnya bukan milik kita. So tak perlu la nak rasis.

Pasal politik ni, tak ada siapa yang bagus. Pasal kes video, semua bangsa ada seperti skandal seks Chua Jui Meng, melayu pun ada skandal seks Anwar Ibrahim, india pulak dengan skandal video VK Lingam. So siapa bagus. Semua tak bagus la macam ni.

Aku bukan apa, aku tengok sekarang ni rasicm ni dah melarat sangat dekat negara kita. Aku dulu masa sekolah kawan je dengan semua orang. Ada kawan melayu, ada kawan cina ada kawan india malah singh pun aku kawan. Aku tak suka hidup dalam berpuak-puak. Sebab apa aku baik dengan AkuSerabut sebab dia orang siam dan berfikiran sama dengan aku. Iaitu anti racism. 

Mungkin penulisan aku ni ada yang macam tak ada kena mengena tapi disebalik semua tu aku nak tekankan yang KITA SERUPA. Yang berbeza cuma dalam diri kita. So tak perlulah bergaduh sana sini cakap bangsa aku bagus, bangsa ko tak bagus. Dan tak molek kalau kita mengutuk bangsa orang lain sebab bukan dia yang pilih bangsa dia, tapi memang lahir-lahir dah macam tu. Korang renung-renungkan lah. Siapa yang terasa buat-buat je la tak paham. Sekian, Cheers.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...